Kucharz

Kucharz to specjalista ds. przygotowania posiłków. Zawód kucharza jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej pożądanych zawodów na świecie. Każdy może ugotować coś szybko i smacznie, ale wykwalifikowani kucharze tworzą dania często zwane dziełami sztuki. Gotując, łącząc aromaty i smaki, a także pięknie dekorując potrawy możesz dostarczyć ludziom wiele radości i pozytywnych doznań.

Zadzwoń do nas:

12 372 00 40

Jeżeli jesteś zainteresowany zawodem kucharza, posiadasz zmysł estetyczny, umiejętności manualne, jesteś życzliwy, uprzejmy oraz potrafisz pracować w zespole , dołącz do nas!

W trakcie edukacji będziesz miał możliwość zdobycia kwalifikacji zawodowej:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, obejmującej:

1) ocenianie jakości produktów;
2) przechowywanie żywności;
3) obróbkę produktów i przygotowanie stanowiska pracy;
4) obsługę sprzętu gastronomicznego;
5) przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
6) wydawanie dań.

Zapotrzebowanie na rynku pracy na pracowników branży gastronomicznej jest bardzo duże. Będziesz mógł znaleźć pracę we wszelkich podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej.
Znajdziesz pracę w:
  • restauracjach,
  • kawiarniach,
  • hotelowych zakładach gastronomicznych,
  • w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych,
  • barach szybkiej obsługi,
  • punktach małej gastronomii,
  • szpitalach,
  • szkołach,
  • przedszkolach,
  • internatach,
  • i innych stołówkach
Dodatkowe zajęcia zawodowe jakie realizuje szkoła to m.in.:
  • przygotowanie do udziału w konkursach gastronomicznych i cukierniczych / np. Powiatowy Konkurs Gastronomiczny, Powiatowy Konkurs Cukierniczy/,
  • wycieczki zawodowe do zakładów produkcyjnych, gastronomicznych, handlowych,
  • wyjazdy na Międzynarodowe Targi Wyposażenia Gastronomii HORECA i Targi Artykułów Spożywczych i Napojów GASTROFOOD,
  • praktyki zawodowe w wybranych przez uczniów zakładach gastronomicznych.

ttt